هر کشوری برای کلیه کالاهای وارداتی و صادراتی خود سیستم نظارتی به نام گمرک تعریف کرده است. صاحب کالا یا نمایندهی قانونی وی با انجام تشریفات گمرکی، میتواند کالای خود را از گمرک خارج یا ترخیص کند. برای حملونقل بینالمللی چهار روش مرسوم وجود دارد که شامل ترخیص بار دریایی، زمینی، هوایی و ریلی میشود. بسته به شرایط میتوان یکی از این روشها را انتخاب کرد. بخش بزرگی از تجارت جهانی بهصورت حمل دریایی انجام میشود و در ایران به دلیل دسترسی به دریا از سمت شمال و جنوب کشور، بخش قابلتوجهی از جابهجایی کالاهای صادراتی و وارداتی به این روش صورت میگیرد.
خدمات سپاهان همراه: ترخیص کالا از گمرک
انواع روشهای ترخیص بار دریایی
حملونقل دریایی برای ترخیص بار همچون سایر روشهای جابهجایی به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود که به شرح زیر هستند.
- روش حملونقل دریایی مستقیم
- انواع روشهای حملونقل دریایی غیرمستقیم
- حملونقل دریایی به روش کراس استافینگ
- حملونقل دریایی به روش ترانشیپمنت Transshipment
- حملونقل دریایی به روش چارترینگ
- حمل و نقل به روش ترکیبی (چندوجهی)
بارنامه دریایی
در ترخیص کالای دریایی، بارنامه اختصاصی دریایی از اهمیت ویژهای برخوردار است. درواقع بارنامه سندی است که مشخصات کالا، فرستنده و گیرنده، میزان هزینه حملونقل و جزئیات آن ثبت شده است. شرکت حملکننده کالا موظف است بارنامه را تا رسیدن کالا به مقصد همراه داشته باشد. زیرا این بارنامه سند و مجوزی است که بهموجب آن حمل کالا منع قانونی نخواهد داشت و تا زمان تخلیه بار از کشتی اعتبار دارد. بارنامهها اصولاً در چهار نسخه تهیه میشوند. این چهار نسخه باید همواره برای چهار گروه صادر شود که شامل موارد زیر هستند:
- فرستنده کالا
- گیرنده کالا
- ناخدای کشتی
- مالک کشتی یا نماینده قانون
انواع مختلف بارنامه بر اساس کاربرد
- بارنامه مستقیم (Direct B/L)
- بارنامه دریایی سراسری (Through B/L)
- بارنامه چارتر (Charter Party B/L)
- بارنامه سرویسهای منظم دریایی (Liner B/L)
- بارنامه دریایی حمل مرکب فیاتا (F.B.L)
مزایای حملونقل دریایی
در حال حاضر بسیاری از تجار و بازرگانان بزرگ دنیا از حملونقل دریایی استفاده میکنند. بخش بزرگی از تجارت جهانی از راههای دریا و اقیانوس انجام میشود. پس میتوان نتیجه گرفت که مزایای حملونقل و ترخیص کالای دریایی بسیار زیاد است. دیگر مزایای حملونقل دریایی شامل موارد زیر میشود:
1. حمل کالا در هر شرایطی
یکی از بهترین ویژگیهای حملونقل دریایی جابهجایی در هر شرایطی است. این ویژگی مثبت در کنار هزینه پایین آن شرایط جذابی را برای ترخیص کالای دریایی به وجود آورده است. بهگونهای که اگر تمام راههای ریلی، هوایی و جادهای تحت هر شرایطی بسته شود این راه دریایی است که میتواند چارهساز باشد. به همین علت تجار میتوانند از سالم رسیدن بار خود به مقصد هیچ نگرانی نداشته باشند و با خیالی آسوده کالای خود را به دریا بسپارند.
2. حملونقل کالا در ابعاد بزرگ
برای حملونقل دریایی هیچ محدودیتی از نظر اندازه و وزن کالا وجود ندارد و کالای موردنظر بدون هیچگونه آسیبی به مقصد خواهد رسید. اگر قصد انتقال کالا را با سایر روشها داشته باشید، علاوه بر آسیب احتمالی، هزینه حمل بالایی بر دوش شما خواهد بود.
3. ثبات در نرخ کرایه
یکی دیگر از عواملی که ترخیص کالای دریایی را محبوب میکند نوسانات پایین نرخ کرایه است. شرکتهای حملکننده کالا در این حوزه کمترین تغییرات قیمتی را برای خدمات خود قرار میدهند؛ زیرا این شرکتها به دلیل حجم بالای کاری میتوانند در قیمتهای پایین تمامی خدمات را به بهترین نحو ارائه دهند.
4. پرداخت وجه
امکان دارد در سیستم حملونقل جادهای و ریلی بهجای وجه، از مشتری مدارک و اسناد معتبر درخواست شود. اما در روش حملونقل دریایی به این شکل نیست. مشتری برای حمل کالاهای خود موظف به پرداخت مبلغ کرایه است و هیچ نوع مدارک و اسنادی را در اختیار شرکت حملکننده قرار نخواهد داد.
قراردادهای دریایی
از مهمترین مواردی و نکاتی که باید در مفاد قراردادهای دریایی به آنها توجه زیادی داشته باشید عبارتاند از:
- نام طرفین قرارداد، نام کشتی و مشخصات آن
- مشخصات کالا (نام، میزان، نوع و شیوه بستهبندی کالا)
- محدوده مجاز برای بارگیری (زمان بارگیری مالک از بندر)
- بندر بارگیری (ذکر نام بندر یا بنادر بارگیری در قرارداد)
- هزینههای بارگیری و تخلیه (ذکر توافق مذاکرات اجاره کشتی و… در قرارداد)
- حق ضبط و تصرف کالا (بیان تعهدات صاحب کالا و اجارهکننده کشتی در قبال خسارتهای احتمالی)
بارنامه دریایی چه ویژگیهایی دارد؟
- تعهد حمل کالا از مبدأ به مقصد
- رسید کشتی حملکننده برای کالاها
- مشخصکردن تعهدات و تکالیف حملکننده و دارنده بارنامه
- توافق کرایه حمل
- قابل معامله
قوانین مربوط به ترخیص کالاهای دریایی
هر کشوری باتوجهبه قوانین خاصی که دارد در امر حملونقل دریایی یا ترخیص بار دریایی کالاهای وارداتی و صادراتی به کشور خود فعالیت دارد. به این منظور که فرایند ترخیص کالاهای دریایی مانند سایر کالاها باید در چارچوب قوانین و مقررات مخصوص انجام شود که شرح این قوانین به طور مفصل در چهارده فصل قانونهای دریایی آمده است که تجار و بازرگانان ملزم به رعایت آن هستند. این قوانین برگرفته و متأثر از قوانین بینالمللی دریایی است که شامل:
- فصل اول: شرایط عمومی لازم برای کشتیها و شناورها
- فصل دوم: مدل رابطه با تعهدات صاحب کشتی
- فصل سوم: رهن کشتی
- فصل چهارم: حق باربری
- فصل پنجم: مالکان کشتی، حدود مسئولیت و تعهدات آنها
- فصل ششم: وظایف و مسئولیت فرمانده و کارکنان کشتی
- فصل هفتم: وثیقه دادن بار و اخذ وام
- فصل هشتم: مقررات حمل مسافر
- فصل نهم: اجاره کشتی
- فصل دهم: تصادف در دریا
- فصل یازدهم: کمک و نجات در دریا
- فصل دوازدهم: خسارات دریایی
- فصل سیزدهم: دادگاه دریایی
- فصل چهاردهم: مقررات متفرقه
استعلام قیمت حمل دریایی
پرطرفدارترین روش حملونقل در تجارت بینالمللی، روش ترخیص بار دریایی است. زیرا هزینه این روش نسبت به سایر روشهای هوایی و زمینی بسیار مقرونبهصرفهتر است. اما نرخ باربری با کشتیهای مختلف میتواند بر هزینه تأثیرگذار باشد؛ بنابراین نیاز است که قبل از هرگونه اقدامی برای انتقال کالاهای وارداتی یا صادراتی خود به روش حملونقل دریایی درباره استعلام قیمت آن کمی اطلاعات داشته باشید. از جمله عواملی که میتوانند بر قیمت حملونقل دریایی تأثیرگذار باشند عبارتاند از:
- اسکله در کشور مبدأ بارگیری
- اسکله در کشور مقصد ارسال کالا
- وزن و حجم کالا
- نرخ ارز
- بهای سوخت
- ترم حمل و میزان ترافیک مسیر
شرکت ترخیص بار دریایی
تمامی کالاهای وارداتی و صادراتی ملزم به رعایت قوانین گمرکی هستند. ازاینجهت هیچ گمرکی در کشور از این قوانین مستثنی نیست؛ بنابراین تمامی مراحل ترخیص کالای دریایی همانند سایر روشهاست و فقط روش حملونقل کالاها با هم تفاوت دارند. پس میتوان نتیجه گرفت که بارنامهی کالاها هم در ترخیص دریایی متفاوت است. شرکت بازرگانی سپاهان همراه در ترخیص بار دریایی بهصورت تخصصی در گمرکات کشور ترخیصکارانی را دارد تا دراسرعوقت به شما خدمات ترخیص کالا ارائه دهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجرب سپاهان همراه تماس برقرار کنید و سؤالات، انتقادات و پیشنهادها خود را با آنها، در میان بگذارید.
سؤالات مربوط به ترخیص دریایی کالا
رسیدگی صحیح به اسناد برای رویه گمرکی، پیشنیاز تکمیل سریع و حرفهای است که شرایط را برای پرهیز از اختلاف و ترخیص روان کالا از گمرک و اطمینان از انطباق با قانون ایجاد میکند.
فروشنده یا خریدار یک محموله باید عوارض گمرکی، هزینهها یا مالیات را بپردازد. بهطورکلی، مسئول پرداخت در شرایط فروش، از قبل تعیین شده است.
به طور معمول، ترخیص کالا از گمرک کمتر از 24 ساعت طول میکشد، بااینحال، مواقعی وجود دارد که ممکن است چندین روز یا چند هفته طول بکشد تا کالا بازرسی شود.