اصطلاحات بازرگانی
آگاهی از اطلاعات و اصطلاحات بازرگانی بین المللی، امروزه برای افرادی که به فعالیت تجاری می پردازند به یک موضوع واجب تبدیل شده است. در این مقاله سعی کرده ایم تا به معرفی ۱۰ مورد از مهمترین اصطلاحات رایج در تجارت بین المللی بپردازیم.
اصطلاحات مهم بازرگانی
اسناد حمل ( Shipping documents)
یکی از اصطلاحات پرکاربرد در بازرگانی خارجی بارنامه است که به منزله سند قرارداد حمل, رسید دریافت کالا و سند مالکیت آن است. همچنین بارنامه سندی است که زمان ادعای خسارت از شرکت بیمه می تواند به عنوان پشتوانه مورد استفاده واقع شود.
جزئیات مندرج در بارنامه باید شامل موارد زیر باشد:
شرح کالا – علائم و یا شماره های تجاری – نام کشتی حامل – ذکر عبارتی که حاکی از وجود کالا در کشتی باشد – بنادر بارگیری و تخلیه – نام حمل کننده کالا – نام گیرنده کالا – نام و نشانی شخصی که ورود اجناس به اطلاع او می رسد هزینه حمل پرداخت شده یا قابل پرداخت در مقصد می باشد. تعداد نسخه های بارنامه که به صورت اصل صادر شده است – تاریخ صدور.
اظهارنامه کالا (Goods Declaration)
اظهارنامه کالا اطلاعاتی از کالا است که بر روی برگی که گمرک تعیین نموده تنظیم می شود. در این اظهارنامه اشخاص ذینفع روش گمرکی را که باید در مورد کالا اجرا شود ذکر می کنند و مشخصاتی را که از نظر گمرک برای اجرای ان روش لازم است قید می شود.
اظهارنامه مبدا (Declaration of Origin)
عبارت است از یک شرح مقتضی در رابطه با مبدا کالای ساخته شده که در موقع صدور کالا توسط سازنده, تولید کننده , تهیه کننده , صادر کننده یا هر شخص صلاحیت دار دیگری در فاکتور تجاری یا هر سند دیگری که مربوط به کالا باشد ذکر می شود.
گواهی بیمه (Insurance Certificate)
به اظهاریه امضا شده ای می گویند که حاکی از مبدا ساخت کالا است. گواهی مبدا توسط صادر کننده کالا و نماینده اش تهیه می شود ولی این گواهی در بعضی از کشورها باید روی فرم خاصی که حاوی تائید یک سازمان اداری مستقل (برای مثال اتاق بازرگانی) باشد صادر شود.
پیش فاکتور (Proforma Invoice)
یکی دیگر اصطلاحات پرکاربرد در بازرگانی خارجی سیاهه خرید( اینویس ) است . سیاهه خرید یل پیش فاکتو را فروشنده از مبدا به عنوان پیشنهاد فروش, یا تعیین ارزش و شرایط فروش, صادر می کند. این سیاهه قبل از سفارش کالا باید به تایید مرکز تهیه و توزیع مربوطه رسد. پروفورما را پیش فاکتور نیز می نامند.
مانیفست (Manifest)
فهرست محمولات کشتی، قطار یا کاروانی از کامیون ها که بیشتر از یک بارنامه دارند. در فارسی می توان آن را فهرست کل کالا خواند که حاوی ریز کلیه برنامه های مربوط به محموله است. این فهرست کل زمانی عرضه می شود که محموله تجاری به گمرک مقصد می رسد.
سود بازرگانی (Commercial Profit)
علاوه بر حقوق گمرکی وجوهی نیز تحت عنوان سود بازرگانی طبق مصوب هیات وزیران به استناد قانون انحصار تجارت خارجی, قانون امور گمرکی و قانون مقررات صادرات و واردات از برخی کالاهای وارداتی اخذ می شود که به آن سود بازرگانی گفته می شود.
فلسفه وضع سود بازرگانی جدا از حقوق گمرکی صرفا به این لحاظ بوده که هرگاه دولت لازم بداند که به منظور حمایت از تولیدات یا صنایع کشور میزان آن را تغییر دهد، در حالیکه اگر این وجوه کلا در قالب حقوق گمرکی وصول می شود. بر طبق قانون می بایست مجلس آن را تعیین کند، لذا هر تغییر احتمالی آن مستلزم انجام مقدمات و طی تشریفات متداول و صرف زمان نسبتا زیادی است. در حالی که این وجوه ممکن است هر سال محتاج تغییر باشد لذا با تصویب هیات دولت, این تغییر با سهولت انجام می گیرد.
سیاهه تجاری (Commercial Invoice)
صورت حسابی است که به موجب آن هزینه کالا به حساب خریدار منظور می شود. سیاهه باید دارای موارد زیر باشد:
تاریخ – نام و نشانی خریدار و فروشنده – شماره سفارش یا قرارداد – مقدار و شرح کالا – قیمت واحد – شرح هر گونه هزینه اضافی توافق شده که در قیمت واحد منظور نشده است – ارزش کل کالا – وزن کالا – تعداد بسته ها – علایم و شماره های حمل- شرایط تحویل و پرداخت.
کارنه تیر (TIR Carnet)
کارنه تیر سند ترانزیتی بین المللی کالا از راه زمینی است که در مبدا صادر می شود. به موجب آن کالا از کشورهای بین راه تا مقصد که به طور ترانزیت عبور می کند. با این سند نیازی به انجام تشریفات ترانزیت در مرز ورودی و خروجی هر کشور نخواهد داشت.
وزن قانونی (Declaration of gross weight )
وزن قانونی یعنی وزنی که طبق قانون برای مقاصد معین تعیین شده یا می شود. در قانون گمرک نیز این وزن عبارت از وزن ناخالص (وزن با ظرف) Gross Weight منهای وزن تقریبی(اوزان ظروف در قانون گمرک مشخص شده) ظرف. وزنی که به این ترتیب به دست می آید. برای محاسبه حقوق گمرکی و عوارض ورودی در مواردی که این حقوق از روی وزن اخذ می شود به کار می رود.
استریپ (strip)
در اصطلاحات بازرگانی به تخلیه کالا از کانتینر و انتقال به کامیون استریپ گفته می شود، که معمولا توسط لیفتراک انجام میگیرد.
مراحل انجام عملیات استریپ
خدمات اسنادی اولین گام در عملیات استریپ است. این خدمات به ترتیب عبارت است از:
ارائه لیست جا به جایی به محوطه استریپ، مراجعه صاحب ترخیص کار با در دست داشتن برگه جا به جایی و عملیات استریپ نیز بخشهای جداگانهای دارد که شامل چهار مرحله میشود: