حمل دریایی از سراسر دنیا از سراسر دنیا

برای مشاوره رایگان با شماره زیر تماس بگیرید!

حمل‌ونقل بار با کشتی یا به اصلاح حمل دریایی از گذشته تا به امروز سهم به سزایی در جابه‌جایی کالا در بین کشورها داشته است. بر اساس آمارهای بین‌المللی، انتقال 90 درصد کالاها در بین کشورها به روش حمل بار دریایی انجام می‌شود و حتی کشورهای محصور در خشکی نیز به‌صورت غیرمستقیم از حمل‌ونقل دریایی استفاده می‌کنند.

حمل بار دریایی دارای مزایای بسیاری از جمله هزینه کمتر، امنیت و سرعت بالا در حمل، امکان جابه‌جایی بارهای سنگین و حجیم، کاهش آلودگی و ترافیک، پایداری محیط‌زیست و… است. اما آشنایی با انواع کشتی‌های حمل‌ونقل دریایی باعث می‌شود تا در زمان استفاده از این روش بتوانیم وسیله حمل‌ونقل دریایی متناسب با بار و محموله موردنظر خود را انتخاب کنیم. در ادامه این مطلب روش‌های حمل دریایی و انواع کشتی‌های مورداستفاده در حمل دریایی را بررسی می‌کنیم.

انواع کشتی‌های باری

حمل و نقل دریایی باتوجه‌به نوع بار و مقدار و شرایط نگه‌داری آن در طول مسیر، با کشتی‌های مختلفی انجام می‌شود.

کشتی‌های کانتینر بر (Container Ships)

این نوع کشتی‌ها برای انتقال بار با استفاده از کانتینرهای استاندارد طراحی شده‌اند. این کانتینرها در ابعاد 20 و 40 فوت و با ارتفاع مختلف ساخته می‌شوند. امروزه بیش از 50 درصد از مبادلات دریایی از طریق کانتینر و کشتی‌های کانتینر بر انجام می‌شود.

کشتی‌های چندمنظوره (Multy-Purpose Ships)

این کشتی‌ها برای انتقال بار با ابعاد و سایز مختلف طراحی شده‌اند و ظرفیت انتقال بار به‌صورت مایع، جامد و بارهای عمومی را به‌صورت هم‌زمان دارند. تخلیه و بارگیری محموله‌های این کشتی به‌وسیله جرثقیل‌های موجود در بنادر انجام می‌شود.

کشتی‌های تجاری فله بر (BULK VESSELS)

این نوع کشتی برای انتقال بار به‌صورت پودری، خرد و بدون بسته‌بندی مورداستفاده قرار می‌گیرد. کشتی‌های فله‌بر به دلیل گنجایش زیاد و حمل بادوام بار، برای انتقال غلات، مواد معدنی، زغال‌سنگ، گندم، کاکائو و… به‌صورت یکجا اجاره می‌شوند. برای بارگیری و تخلیه بار در این کشتی‌ها از انواع نقاله، مکنده و… استفاده می‌شود.

کشتی‌های دام بر (Livestock Carriers)

این نوع کشتی‌ها برای انتقال انواع و حیوانات با تعداد زیاد مورداستفاده قرار می‌گیرد. کشتی دام بر مجهز به سیستم تهویه، آب و غذای کافی برای دام در طول مسیر و به‌طورکلی محیطی مناسب برای انتقال دام به‌صورت زنده است.

کشتی‌های تجاری رو-رو (Ro-Ro Vessels)

این نوع کشتی‌ها برای حمل انواع خودروها و بارهای موجود بر روی وسایل نقلیه سبک‌وسنگین استفاده می‌شوند. در این نوع کشتی‌ها به دلیل عدم انتقال بار با استفاده از جرثقیل به داخل کشتی و بارگیری به‌صورت مستقیم از طریق خودروی حمل بار، احتمال آسیب به محموله کاهش پیدا می‌کند.

کشتی‌های نفت‌کش (Oil Tankers)

کشتی‌های نفتکش یا نفت بر برای انتقال نفت خام و انواع فراورده‌های نفتی و گازی مورداستفاده قرار می‌گیرد. این نوع کشتی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به کشتی فله‌بر دارد، با این تفاوت که سطح عرشه کشتی نفت بر از لوله‌ برای انتقال میعانات پوشیده شده است.

کشتی‌های نام‌برده‌شده در این مطلب، بیش‌ترین نقش را در انتقال کالا در سطح جهان را دارند. به جز موارد ذکر شده، انواع کشتی‌های کوچک‌تر و لنج نیز برای انتقال بار در مسیرهای کوتاه مورداستفاده قرار می‌گیرند.

انواع روش‌های حمل و نقل دریایی

حمل-دریایی

برای انتقال بار با کشتی بین کشورهای مختلف، روش‌های مختلفی مورداستفاده قرار می‌گیرد که تجار و صاحبان بار می‌توانند باتوجه‌به نیاز و مقصد موردنظر، از روش‌های زیر در انتقال کالا و به‌طورکلی محموله ارسالی خود استفاده کنند.

حمل مستقیم

در این روش، محموله پس از بارگیری در مبدأ، بدون نیاز به تغییر کشتی یا تغییر کانتینر تا مقصد به‌صورت مستقیم منتقل می‌شود. در روش حمل مستقیم، مدت زمان انتقال کمتر از سایر روش‌های حمل دریایی است.

کراس استافینگ (Cross Stuffing)

کراس استافینگ یکی از روش‌های حمل و نقل دریایی است که در آن، محموله در طول مسیر، از یک کشتی به کشتی دیگری (از یک کانتینر به کانتینر دیگر) منتقل می‌شود. از این روش به دلایل مختلفی مانند عدم امکان بارگیری یا تخلیه مستقیم در بندر مقصد، قوانین گمرکی و تنوع کالا استفاده می‌شود. از معایب این روش می‌توان به افزایش زمان و هزینه حمل اشاره کرد.

کراس استفینگ

ترانشیپمنت (Transshipment)

حمل ترانس شیپمنت

 ترانشیپمنت یکی از روش‌های حمل و نقل دریایی است که در آن، محموله باری از یک وسیله حمل‌ونقل به‌وسیله حمل‌ونقل دیگری برای انتقال نهایی به مقصد در طول مسیر منتقل می‌شود. در این روش کانتینر ممکن است از کشتی به کشتی یا وسیله نقلیه دیگری منتقل شوند.

حمل و نقل ترکیبی (چندوجهی)

حمل و نقل ترکیبی روشی از حمل و نقل است که در آن، از دو یا چند روش مختلف حمل و نقل برای انتقال یک محموله استفاده می‌شود. در این روش، محموله‌ها به طور معمول با استفاده از کانتینر حمل می‌شوند و از یک وسیله حمل و نقل به‌وسیله دیگری منتقل می‌شوند.

روش چارترینگ: این روش حمل برای انتقال بار بدون بسته‌بندی و به‌صورت فله استفاده می‌گردد. کالاهایی مانند: شکر، گندم، میل‌گرد و… که به این نوع کالاها Bulk Dry گفته می‌شود. در این روش، حمل محموله از طریق کشتی‌هایی با قابلیت بارگیری زیاد (کشتی فله‌بر)، صورت می‌پذیرد. معمولاً صاحب کالا یا نماینده وی (برای مثال شخص یا شرکتی که با استفاده از کارت بازرگانی خود اقدام به حمل کالا از چین کرده است)، کشتی را به‌صورت کامل اجاره می‌کند.

روش چارترینگ

این روش حمل برای انتقال بار بدون بسته‌بندی و به‌صورت فله استفاده می‌گردد. کالاهایی مانند: شکر، گندم، میل‌گرد و… که به این نوع کالاها Bulk Dry گفته می‌شود. در این روش، حمل محموله از طریق کشتی‌هایی با قابلیت بارگیری زیاد (کشتی فله‌بر)، صورت می‌پذیرد. معمولاً صاحب کالا یا نماینده وی (برای مثال شخص یا شرکتی که با استفاده از کارت بازرگانی خود اقدام به حمل کالا از چین کرده است)، کشتی را به‌صورت کامل اجاره می‌کند.

حمل کانتینری ترکیبی

هزینه حمل دریایی کالا

هزینه حمل بار دریایی به عوامل مختلفی مانند نوع کالا، وزن و حجم محموله و فاصله حمل بستگی دارد؛ اما به‌طورکلی هزینه حمل به رو دریایی نسبت به سایر روش‌های حمل و نقل کالا کمتر است.

به‌طورکلی هزینه‌های حمل و نقل دریایی به دودسته تقسیم می‌شود:

  1. هزینه‌های ثابت که مستقل از وزن و حجم محموله هستند و شامل هزینه اجاره کشتی، هزینه نیروی انسانی، هزینه تعمیر و نگهداری و… است.
  2. هزینه‌های متغیر که به وزن و حجم محموله بستگی دارند و شام هزینه‌های بارگیری و تخلیه، هزینه بیمه، هزینه سوخت و… است.

چند نکته برای کاهش هزینه حمل و نقل دریایی

گرچه هزینه حمل کالا از طریق دریا کمتر از سایر روش‌های حمل و نقل بار کمتر است؛ اما با رعایت چند نکته می‌توان این هزینه را باز هم کاهش داد. نکاتی مانند:

  • استفاده از حمل و نقل ترکیبی
  • بسته‌بندی مناسب جهت کاهش وزن و حجم محموله
  • انتقال در زمان مناسب
  • استفاده از کشتی‌ با ظرفیت بالا

طبق آمار باتوجه‌به این موضوع که بیشترین حجم تجارت ایران با کشورهای چین و امارات است، در ادامه این مطلب نگاهی گذرا به حمل و نقل دریایی از چین و امارات به کشور عزیزمان ایران می‌اندازیم.

حمل دریایی از چین به ایران

حمل و نقل دریایی در ایران به‌واسطه اتصال به آب‌های آزاد از مبادی مختلفی صورت می‌گیرد. شرکت‌ها، تجار و بازرگانان ایرانی عمدتاً تمایل دارند کالاهای خود را از بنادر چین، توسط کشتی و حمل دریایی به بندرعباس و یا بندر شهید رجایی ارسال کنند. چرا که از منظر اقتصادی حمل دریایی از چین، ارزان‌ترین راه است. به این منظور می‌توان از سرویس‌های حمل کانتینری از چین به ایران، حمل خرده بار و همچنین حمل محمولات به‌صورت بالک (فله) که توسط خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران(IRISL)، کشتیرانی چین (COSCO)، کشتیرانی کره جنوبی (HMM)، کشتیرانی تایوان (Ever Green)، کشتیرانی هنگ‌کنگ(OOCL)  و… از بنادر بین‌المللی به سمت بنادر اصلی ایران مثل بندرعباس (گمرک شهید رجایی) در حال سرویس‌دهی هستند، استفاده کرد.

حمل دریایی از دبی به ایران

حمل و نقل دریایی از دبی به ایران، یکی از روش‌های محبوب برای واردات کالا از امارات متحده عربی به ایران در بین بازرگانان و واردکنندگان ایرانی است. هزینه‌های حمل و نقل دریایی از دبی به ایران به عوامل مختلفی مانند وزن، حجم، نوع کالا و بندر مقصد در ایران بستگی دارد. استفاده از کشتی در مراودات تجاری بین ایران و امارات به دلیل امکان انتقال بار در حجم و تناژ بالا و هزینه مناسب، طرف‌داران زیادی بین تجار دو کشور دارد.

در آخر

به‌طورکلی حمل‌ونقل دریایی به دلیل هزینه کمتر، امکان انتقال محموله‌های حجیم، امنیت بالا، کاهش آلودگی و ترافیک و… نقش مهمی در صادرات و واردات در جهان دارد. کشور ما نیز باتوجه‌به موقعیت جغرافیایی مناسب و دسترسی به آب‌های بین‌المللی و وجود بنادری مانند بندر شهید رجایی، بندر انزلی، گمرک بوشهر و بنادر دیگر، امکان استفاده از حمل‌ونقل دریایی را برای تجار و بازرگانان فراهم کرده است. باتوجه‌به انواع مختلف کشتی‌های حمل‌ونقل دریایی و نیازهای مختلف این حمل‌ونقل، انتخاب نوع کشتی مناسب و روش حمل و نقل دریایی آن برای حمل بار از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت سپاهان همراه با داشتن انواع مجوزهای لازم و سابقه طولانی در زمینه حمل‌ونقل دریایی، آماده ارائه انواع خدمات حمل دریایی به شما هم‌میهنان عزیز است.

علاوه بر اینها حجم بار و نوع کانتینر شما نیز بر روی هزینه حمل بار با کشتی تاثیر دارد. معمولا بارها به صورت FCL و LCL فرستاده می‌شود. نوع کانتینر نیز روی نرخ حمل تاثیر دارد. کانتینرها با توجه به ابعاد و نوع به چند دسته تقسیم می‌شود.

  • حجم کانتینر: 10 فوت، 20 فوت، 40 فوت و 40 فوت «های کیوب» برخی از ابعاد استاندارد کانتینر هستند.
  • نوع کانتینر: علاوه بر کانتینر کالای خشک و کانتینر یخچالی انواع دیگر پهلو باز، روباز، عایق بندی‌شده، تهویه‌دار، حرارتی، مخزن‌دار و … نیز قابل استفاده است.

با توجه به توضیحات مطرح شده حتما آگاه شده‌اید که نرخ و کرایه  حمل بار با کشتی چیزی نیست که با یک جست‌وجوی ساده در گوگل قابل کشف باشد. برای استعلام نرخ و قیمت حمل دریایی بهتر است کارشناسان متخصص این حوزه تماس بگیرید. شما می‌توانید از مشاوره رایگان سپاهان همراه بهره‌مند شوید و هزینه حمل بار با کشتی به ایران را استعلام کنید.

4/5 - (51 امتیاز)

10 پاسخ

  1. سلام
    است شما حمل دریایی به کشور افریقایی جنوبی دارید؟
    البته به صورت گروپاژ
    ممنون

    1. سلام
      لطفا جزییات ارسال بار دریایی مانند (نوع کالا، حجم کالا، پورت مقصد و… ) را لطف کنید برای ما از طریق ایمیل ارسال کنید یا با شماره ۰۲۱۶۲۰۱۵۲۴۷ تماس حاصل فرمایید

  2. سلام ممنون از مطلب خوبتون راجع به حمل هوایی

    چجوری میتونیم استعلام قیمت حمل دریایی را بگیریم ؟

  3. سلام
    من برای اینکه هزینه بار لوازم جانبیم که از چین تا ایران میخوام با حمل و نقل دریایی بیاد رو چگونه باید حساب کنم؟
    میخوام بببینم حمل دریایی بصرفه تره یا هوایی

    1. سلام
      شما می‌توانید اطلاعات بار خود را در صفحه استعلام قیمت وارد کنید و یا با شماره 02162015247 تماس بگیرید.

  4. سلام از زمان تحویل بار به کارگو چین تا تحویل درب انبار ما برای لوازم جانبی چقدر زمان میبرد ؟ و به بنده گفتن ۵ ماه زمان میبرد درست است البته دریایی؟ ممنون میشم پاسخ دهید

    1. سلام
      برای حمل دریایی از چین به ایران ۲ لاین فست(سریع) و معمولی وجود دارد. که لاین نرمال بین ۳ تا ۴ ماه زمان می‌برد و در لاین سریع (محدود در نوع کالا) حدودا ۶۰ روز زمان طول می‌کشد.

  5. لطفا بفرماییدفاصله زمانی چین تا دبی معمولا چند روز طول می کشه

    1. سلام
      زمان ارسال بار بصورت دریایی ۳۰ -۴۰ روز کاری و بصورت هوایی ۷ – ۱۰ روز کاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *