سامانه EPL چیست؟

سامانه EPL چیست؟

آنچه در این مطلب خواهید خواند

سامانه ای‌پی‌ال (EPL) در لغت فهرست بسته‌بندی الکترونیکی (ELECTRONIC PACKING LIST) تعریف می‌شود. نام دیگر سامانه ای‌پی‌ال، پنجره واحد تجارت فرامرزی است و باتوجه‌به اسم آن می‌توان متوجه شده که از این سامانه برای امور صادرات و واردات استفاده می‌شود. سامانه ای‌پی‌ال یا همان سامانه جامع امور گمرکی به‌منظور ترخیص کالا ایجاد شده است. هدف از سامانه تسریع فرایند ترخیص و امور گمرکی برای تاجران بین‌المللی است.

چگونگی کار با سیستم EPL

  • برای ورود باید آدرس epl.irica.ir در مرورگر خود باز کنید، سپس نام کاربری و رمز عبور (و در صورت فعال‌بودن کد شناسایی) خود را وارد کنید تا وارد شوید.
  • برای دریافت نام کاربری و رمز عبور باید به‌صورت حضوری به یکی از گمرکات اجرایی مراجعه کنید.
  • کد فعال‌سازی خود را از واحد انفورماتیک گمرک دریافت کنید.
  • برای اشخاص حقیقی، کد ملی و نام کاربری و برای اشخاص حقوقی، کد ملی مدیرعامل، شناسه ملی شرکت است.

شرکت‌ها علاوه بر نام کاربری و رمز عبور مدیرعامل، یک نام کاربری و رمز عبور نیز دارند که نام کاربری، شناسه ملی شرکت است که باید به نام کاربری مدیرعامل لینک شود. البته این مورد به‌سادگی عملکرد خاصی ندارد و محدودیت‌های زیادی دارد و پس از ورود به سامانه EPL با استفاده از منو می‌توانید امور گمرکی خود را مدیریت کنید.

دلایل راه‌اندازی EPL

4 دلیل اصلی راه‌اندازی سامانه ای‌پی‌ال به شرح زیر است:

  1. تسهیل و سرعت‌بخشیدن به فرایند ترخیص کالا
  2. کاهش هزینه‌ها
  3. افزایش شفافیت و کنترل
  4. افزایش رضایت تاجران

باتوجه‌به مزایای فوق، سازمان‌های گمرکی و صاحبان کالا از سامانه EPL برای بهبود فرایند ورود و ترخیص کالاها استفاده می‌کنند.

استفاده از سیستم EPL چقدر مفید است؟

 نقش EPL در کاهش تورم و تنظیم بازار را نمی‌توان نادیده گرفت. تمامی کالاهای وارد شده به کشور توسط این سامانه بررسی و نام واردکننده نیز ثبت می‌شود. افزایش سرعت و دقت در تبادل کالا و امور گمرکی از نکات بارز سامانه EPL است. سامانه EPL با مزیت‌های فراوانی که دارد در ماه‌های اخیر تعداد زیادی از تجار را به خود جذب کرده است که تنها با راه‌اندازی سامانه هوشمند منجر به افزایش درآمد گمرکی شده است. امنیت بالا در استفاده از این سیستم نیز حائز اهمیت است. یکی از مزایای سامانه جامع امور گمرکی، دردسترس‌بودن اطلاعات کالا از زمان بارگیری کالا از مبدأ، جلوگیری از قاچاق کالا و کاهش تخلفات تجاری است.

تفاوت بین زمان ترخیص گذشته و حال با استفاده از سیستم  EPL

درگذشته زمان صرف شده برای ترخیص کالا از دبی مانند کشورهایی مانند عربستان سعودی و فرانسه، مدت کوتاهی بین ۳ تا ۵ روز بود، درحالی‌که فرایند ترخیص کالا در ایران به طور متوسط ۳۰ روز طول می‌کشید. این سیستم فرایند ترخیص را سریع‌تر و در کمترین زمان ممکن انجام می‌داد. فرایند گمرک در سیستم EPL قبل از رسیدن کالا به بندر آغاز می‌شود که زمان انتظار برای ترخیص کالا را کاهش می‌دهد. قبل از وجود EPL، تقریباً ۱۰ سند باید به گمرک ارسال می‌شد که هم پردازش آن‌ها را دشوارتر می‌کرد و هم آرشیو گمرک را حجیم‌تر می‌کرد.

در نتیجه امکان بررسی‌نکردن اسناد و یا مفقودشدن آن‌ها توسط گمرک افزایش یافت. سیستم EPL با کاهش تعداد مدارک توانست تا حد زیادی مشکلات مربوط به ارسال و بررسی آن‌ها را بهبود بخشد و تسویه‌حساب را سرعت بخشد. طولانی‌بودن مسیر ترخیص و مشکلات موجود در این راه، افراد زیادی را به سمت قاچاق سوق داد. زیرا از این طریق می‌توانستند کالاهای خود را سریع‌تر به مرزهای ایران برسانند. یک سیستم یکپارچه گمرکی با تسریع تشریفات واردات و صادرات، هزینه‌های مرتبط با تجارت را کاهش داده و هزینه‌های تجاری را به میزان قابل‌توجهی کاهش داده است. به این معنی که اگر صاحب کالا قبل از ظهور سامانه ۲۰ میلیارد دلار وارد کرده باشد و مراحل ترخیص ۲۶ روز طول بکشد: با EPL، زمان پردازش به سه روز کاهش‌یافته و هزینه مراسم از ۱۵ میلیارد دلار به ۵ میلیارد دلار افزایش‌یافته است.

سیستم EPL و زیرسیستم‌های آن

سیستم EPL دارای زیرسیستم‌های بسیاری از جمله سیستم پرداخت متمرکز، کدنویسی، احراز، مانیفست الکترونیکی، ارزش کالا TSC و… همه این سیستم‌ها در کنار هم یک سیستم جامع گمرکی را تشکیل می‌دهند.

کاربرد امور گمرکی در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی

سامانه epl کاربردهای بسیاری داشته و به‌گونه‌ای طراحی شده است که امکان استفاده برای کلیه افراد داشته باشد.

  • دور اظهاری واردات 
  • خوداظهاری ترانزیت 
  • وکالت

مزایای استفاده از سامانه ای‌پی‌ال EPL

  • کاهش زمان تشریفات گمرکی مربوط به واردات از ۲۶ به ۳ روز
  • کاهش زمان تشریفات گمرکی مربوط به صادرات از 7 به 1 روز
  • افزایش درآمد گمرکی
  • نوبت‌دهی الکترونیکی
  • تسهیل در انجام تشریفات گمرکی
  • تبادل الکترونیکی اطلاعات با سازمان‌های ذی‌ربط مانند استاندارد، بانک، سازمان بنادر، سازمان غذا و دارو، نیروی انتظامی و …
  • شناسایی آنلاین سوءاستفاده‌کنندگان کارت بازرگانی
  • شناسایی قاچاق کالا و مواد مخدر
  • درج آمار و اطلاعات به‌روز تجارت خارجی
  • شناسایی و پیگیری تخلفات در صادرات و واردات
  • بررسی کامل و آنلاین فعالیت‌های صادرات و واردات کالا مجاز
  • رهگیری کالا در یک فاصله زمانی در گمرک‌های کشور
  • قابلیت اعتبارسنجی شرکت‌های بیمه و ترانزیت کالا

در آخر

سامانه epl گمرک یکی از سامانه‌های کاربردی برای انجام امور گمرکی است که تجار و بازرگانان از طریق آن می‌توانند بسیاری از امور گمرکی را انجام دهند. به‌طورکلی انجام امور گمرکی امری تخصصی است و نیاز به دانش و مهارت بالایی در این زمینه دارد. به همین جهت توصیه می‌شود توسط افراد حرفه‌ای و متخصص صورت گیرد. یکی از بهترین روش‌ها برای انجام سریع و مطمئن امور گمرکی سپردن آنها به شرکت‌های معتبر است. شرکت بازرگانی سپاهان همراه با داشتن سابقه بلندمدت و درخشان در این حوزه یکی از بهترین شرکت‌های ترخیص کالا از گمرکات ایران است که زیر نظر ترخیص‌کاران حرفه‌ای و به‌صورت قانونی صفر تا صد مراحل ترخیص را برای مشتریان در کوتاه‌ترین زمان و با مناسب‌ترین قیمت انجام می‌دهد. پیشنهاد می‌شود جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

سؤالات متداول

سامانه ای‌پی‌ال (EPL) چیست؟

سامانه ای‌پی‌ال (EPL) یا مدرک اجازه بهره‌وری الکترونیکی، سامانه‌ای است که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران راه‌اندازی شده تا پرداخت‌های الکترونیکی و آنلاین را تسهیل و منظم کند.

چه کسانی نیاز به اخذ ای‌پی‌ال (EPL) دارد؟

هر فرد یا شرکتی که قصد ارائه خدمات پرداخت الکترونیکی مانند سکوهای خرید آنلاین، کیف پول الکترونیکی و اپلیکیشن‌های موبایلی را دارد باید مدرک ای‌پی‌ال خود را دریافت کند.

چگونه می‌توان درخواست دریافت ای‌پی‌ال (EPL) داد؟

می‌توان با ورود به سایت رسمی بانک مرکزی، درخواست ای‌پی‌ال را به‌صورت آنلاین تکمیل و ثبت کرد. فرایند اغلب دیجیتال است و نیاز به ارائه مدارک پایه شرکت دارد.

الزامات اخذ سامانه ای‌پی‌ال (EPL) چیست؟

مهم‌ترین الزامات عبارت‌اند از: سرمایه مناسب بر اساس نوع خدمات، مدارک تأسیس شرکت و کد صادرات، برنامه و مدل کسب‌وکار، تأمین امنیتی و رعایت الزامات بانکی.

به این بلاگ پست امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *