ترکیه یکی از مقاصد اصلی صادرات و مسافرت خارجی ایران است. شاید به همین دلیل نیاز به خدمت ترخیص کالا در ترکیه برای کالای صادراتی یکی از خدمات پرطرفدار ایرانیان شده است. البته این خدمت میتواند بهسادگی خوردن یک لیوان آب یا بهسختی کندن کوه باشد. مسئله این است که چه کسی بخواهد این کار را انجام دهد. همکاران ما در استانبول و دیگر گمرکات ترکیه امکان ترخیص کالای صادراتی را دراسرعوقت برای شما انجام خواهند داد.
ترخیص کالا از گمرک یکی از مهمترین مراحلی است که در فرایند واردات و صادرات به هر کشوری طی میشود. قوانین ترخیص گمرک بین کشورها بسته به توافقات بین کشورها و انواع محصولات وارداتی و صادراتی و تأثیر آنها بر اقتصاد آن کشورها بسیار متفاوت است. در اینجا با مهمترین اصطلاحات مرتبط با این موضوع بیشتر آشنا میشویم، همچنین به نقش ترخیصکار گمرکی در این موارد و خدمات شرکت بازرگانی سپاهان همراه میپردازیم.
خدمات سپاهان: ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی
ترخیص کالا از گمرک چیست؟
به طور خلاصه ترخیص کالا از گمرک به معنای تکمیل فرایند صادرات یا واردات یک محصول خاص باتوجه به قوانین و شرایطی است که در کشور (کشور صادرکننده یا واردکننده) و آنچه همراه با اسنادی است که تکمیل فرایند را تضمین میکند، بدون هیچگونه هرگونه اقدامی. مانع یا مشکل و پرداخت مالیات در صورت وجود برای امکان دادوستد محصولات در بازار داخلی. ترخیص کالا در استانبول طبق همین تعریف معنی میشود.
تفاوت ترخیص کالای صادراتی و وارداتی چیست؟
وقتی کالایی به کشور ما وارد میشود و میخواهد از گمرک جمهوری اسلامی ترخیص شود به طور معمول آن را ترخیص وارداتی میگویند. در طرف مقابل وقتی که کالایی را از ایران یا جای دیگر به کشور مقصد خارجی بفرستیم، خدمات از گمرک کشور مقصد را ترخیص خارجی میگویند. طبیعتاً ترخیص از گمرک ایران برای هموطنان سادهتر است و شاید در مواردی خودشان بدون نیاز به شرکت واسطه یا ترخیصکار این امر را انجام دهند. طبیعتاً در گمرک کشوری که به آن دسترسی کمتری داریم و حتی زبان آن را ممکن است ندانیم، نیاز به شرکتهای بازرگانی بینالمللی پیدا میکنیم که در آنجا حضور فیزیکی داشته باشند و بتوانند کالا را بدون معطلی از گمرک متبوعه خارج کنند. این یکی از خدماتی است که شرکت سپاهان همراه با حضور در دفتر ترکیه (استانبول) به مشتریان خود ارائه میکند.
مراحل ترخیص کالا از گمرک ترکیه
مراحل ترخیص کالا از گمرک ترکیه به صورت کلی به شرح زیر است. البته بسته به نوع کالا، شرکت واردکننده، روش حملونقل و سایر شرایط ممکن است تفاوتهایی وجود داشته باشد:
مراحل ترخیص کالا از گمرک ترکیه
مراحل ترخیص کالا از گمرک ترکیه به صورت کلی به شرح زیر است. البته بسته به نوع کالا، شرکت واردکننده، روش حملونقل و سایر شرایط ممکن است تفاوتهایی وجود داشته باشد:
دریافت مدارک حمل و ورود کالا
- بارنامه (Bill of Lading)
- فاکتور فروش (Invoice)
- پکینگ لیست (Packing List)
- گواهی مبدأ (Certificate of Origin) در صورت نیاز
- قرارداد یا پیشفاکتور
ثبت اظهارنامه گمرکی
- از طریق سیستم گمرک ترکیه (EDI)
- انتخاب نوع اظهارنامه (مصرف داخلی، ترانزیت، ورود موقت و…)
بررسی و تطبیق اسناد
- تطبیق اطلاعات اسناد با کالای واقعی
- تعیین تعرفه گمرکی (HS Code)
- بررسی محدودیتها یا مجوزهای احتمالی
ارزیابی و پرداخت عوارض و مالیات
- پرداخت حقوق و عوارض گمرکی
- پرداخت مالیات بر ارزش افزوده (KDV)
- پرداخت سایر هزینهها (در صورت وجود)
بازرسی فیزیکی کالا (در صورت لزوم)
- بازرسی توسط ماموران گمرک
- بررسی تطابق کالا با اسناد
دریافت مجوزهای لازم
در صورتی که کالای وارداتی نیاز به مجوز از سازمانهای خاص داشته باشد (مثلاً وزارت بهداشت، کشاورزی، استاندارد و غیره)
صدور پروانه ترخیص
- پس از تأیید نهایی، پروانه ترخیص صادر میشود
- کالا آماده خروج از گمرک میشود
خروج کالا از گمرک و تحویل به صاحب کالا
- هماهنگی با شرکت حملونقل
- ارسال کالا به مقصد نهایی (انبار یا محل مصرف)
ترخیص کالا از گمرک ترکیه چطور انجام میشود؟
بهعنوانمثال پس از ورود محموله یا کشتی به همراه کالایی که باید ترخیص شود و پس از تخلیه کانتینرها در محوطه بندر دریایی، ترخیصکار گمرک بر اساس بارنامه مجوزهای دریافت کانتینرها را از شرکت کشتیرانی مستقر آماده میکند.
ترخیصکار اسنادی شامل فاکتورهای تجاری، گواهی مبدأ و مقررات بستهبندی را در اختیار گمرک قرار میدهد تا حقوق گمرکی کالا بر اساس نوع آن تعیین شود. پس از تسلیم صورتحسابها به گمرک، بازرسی کالا و انطباق آن را با اسناد ارائه شده توسط ترخیصکار به گمرک، ارزش حقوق گمرکی تعیین میشود. در برخی از انواع کالاها مانند مواد غذایی، بازرس درخواست میکند که نمونهها به آزمایشگاه تخصصی در این زمینه ارسال شود تا آزمایش، تأیید و از انطباق آنها با مشخصات مشخص شده اطمینان حاصل شود.
مهمترین مدارک موردنیاز برای صادرات به ترکیه
- فاکتور تجاری کالا (اینوویس)
- گواهی مبدأ (ممکن است تأیید توسط وزارتخانه یا سفارتخانه نیاز باشد)
- بارنامه
- پکینگ لیست
- گواهی سلامت (غذا، دارو، آرایشی و بهداشتی و…)
- گواهی صادرات
- رزرو کانتینر
- اظهارنامه گمرکی
چرا به یک شرکت بازرگانی در ترخیص کالا از گمرک ترکیه نیاز دارم؟
- ترخیصکار گمرکی به عنوان واسطه بین صاحب کالا و مقامات رسمی در کشور ترکیه تلقی میشود، و از مطابقت کالا با قوانین کشور متبوع اطمینان میدهد.
- ترخیصکار گمرکی در این زمینه تجربه دارد و در صدور کلیه مدارک لازم برای تکمیل فرایند واردات یا صادرات سریع عمل میکند که بدون هیچ مشکلی روند ترخیص کالا از گمرک ترکیه را تسریع میبخشد.
- یکی دیگر از مزایای استفاده از نماینده گمرکی، کاهش هزینه مالیات است که با دانش نسبت به راههای قانونی این امر را تسهیل میکند.
وقتی صحبت از مدارک موردنیاز برای تکمیل فرایند صادرات به طور کامل و به شکل مناسب است، باتوجهبه شرایط تحمیل شده توسط شرایط کشور و نوع کالا، موارد متفاوت است.
جدول تعرفه به روز کالاها برای صادرات به ترکیه
دسترسی به اطلاعات تعرفههای گمرکی ترکیه از طریق سایتهای رسمی وزارت اقتصاد این کشور مقدور است. برای اطلاعات بیشتر از تعرفه میتوانید به وبسایت tarif-tr.ir مراجعه کنید. البته برای دیدن ارقام دقیق و جدول کد تعرفهها نیاز دارید در سایت ثبتنام کنید.
علاوه بر بسیاری از مدارک و مراحل لازم برای تکمیل فرایند صادرات که قبلاً اشاره کردیم، بسته به محصول و کشوری که کالا به آن صادر میشود، متفاوت است.
ترخیص کالای صادراتی در ترکیه با سپاهان همراه
صادرات به ترکیه و ترخیص از گمرک استانبول و دیگر گمرکات جز فعالیتهایی است که نیازمند تخصص و زمانبندی دقیق است. سپاهان همراه این خدمت را در اختیار صادرکنندگان و مسافران عزیز قرار داده است تا مبادا متحمل خسارتهای مالی یا سوءتفاهمهای قانونی شوند. کافی است با کارشناسان صادرات ما تماس بگیرید و از خدمات مشاورهای و کارگزاری برخوردار شوید.
سوالات متداول
فرایند ترخیص کالا از گمرک استانبول معمولاً درصورتیکه فرایند با مانعی مواجه نشود حدود 5 روز کاری به طول میانجامد.
مالیات بر ارزشافزوده بر کالاهای وارداتی به ترکیه با همان نرخهای مربوط به عرضه داخلی کالاها، یعنی 18 درصد اعمال میشود، بهاستثنای برخی از کالاها که واجد شرایط کاهش نرخ مالیات بر ارزشافزوده 1 تا 8 درصد هستند. این رقم برای برخی مواد خوراکی و میوهها به 150 درصد میرسد.
برای مشاوره رایگان و استفاده از خدمات صادرات با شماره زیر تماس بگیرید.