تجارت الکترونیک، اقتصاد چین را دنبال می کند

e-commerce-China

آنچه در این مطلب خواهید خواند

چین، یکی از کشورهایی بوده است که در طول سالیان متمادی، به عنوان یکی از فعالان بزرگ واردات و صادرات شناخته شده است. رشد اقتصدی این کشور را می توان همواره رو به رشد در نظر گرفت. سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح است این است که آیا تنها با واردات و صادرات می توان به یکی از غولهای اقتصادی جهان تبدیل شد؟! در این مقاله همراه با شرکت سپاهان همراه ارائه دهنده خدمات ترخیص کالا ، واردات کالا از چین ، واردات کالا از دبی و حمل هوایی و حمل دریایی کالا همراه شوید تا پاسخ این سوال را با استفاده از بررسی تجارت الکترونیک بر اقتصاد چین دریافت کنید.

با پیشرفت روزافزون تکنولوژی تقریبا تمام کسانی که در حوزه های مختلف رد حال فعالیت هستند متوجه این موضوع شده اند که برای رشد کسب و کار خود باید از اینترنتی و بستری که در اختیار ما قرار می دهد به بهترین شکل استفاده کنند. این مسئله در تمام جهان و برای تمامی انواع کار ها صادق است. واردات و صادرات یکی از انواع روش های ارتباطی کشورهای مختلف برای تامین هزینه های مختلف کشور هاست.

برای استفاده از این روش اقتصادی لزوما باید از تجار بزرگ استفاده کرد تا بتوانند قراردادهای مالی را بین دو کشور تنظیم کرده و از طریق آن ارتباط را برقرار کنند. اما واقعا تا چه یمزان می توان از این طریق هم محصولات خود را به کشورهای دیگر معرفی کرد و هم این که قراردادهای خوبی را بست؟

پس برای این که بتوان جامعه هدف خود را توسعه بخشید و از این طریق با افراد بیشتر آشنا شد باید از روش های نوین استفاده کرد. استفاده از تجارت الکترونیک در اقتصاد می تواند به طور کلی موجب رشد مثبت اقتصادی شود. این ایده است که کشور چین در سال های اخیر برای ارائه محصولات خود به مردم سراسر جهان استفاده کرده است. تاثیر تجارت الکترونیک بر اقتصاد چین در سال های اخیر به گونه ای بوده است که توانسته است نه تنها از کشور های اروپایی بلکه از کشور امریکا نیز در این زمینه پیشی بگیرد.

تجارت الکتروینک یعنی چی؟

تجارت الکتروینک یعنی چی؟

به طور کلی به کلیه خدمات فروشگاهی که با استفاده از وب و اینترنت قابلیت انجام دارند را می توان تجارت الکترونیک نامید. به عنوان مثال خدماتی مانند ثبت نام در اینترنت، پرداخت اینترنتی و… از جمله خدماتی هستند که با استفاده زا این مفهوم به مردم سراسر جهان ارائه می شوند. تجارت الکترونیک را می توان در تمامی زمینه ها مانند صنایع، کشاورزی، گردشگری، حمل و نقل و…. پیاده سازی کرد. تاثیر تجرات الکترونیک بر اقتصاد چین در تمامی زمینه هایی که بیان شد قابل توجه است.

در زمینه سایت های فروشگاهی به احتمال زیاد شما با سایت های آمازون، ایبی، علی بابا و… آشنایی دارید. این سه سایت به عنوان سایت های برتر جهان شناخته می شوند که با استفاده از خدماتی که ارائه می دهند این امکان را برای مردم سراسر جهان فراهم می کنند تا خرید خود را از هر کجا و در هر زمان فراهم کنند.

روند پیشرفت اقتصاد چین توسط تجارت الکترونیک

برخی از افراد تصور دارند که تنها با استفاده از معرفی محصولات خود از طریق اینترنت به سایرین می توانند به موفقیت برسند. اما چندان هم به این سادگی نیست! کشور چین نیز اکنون که به این موقعیت رسیده است چالش های زیادی را پشت سر گذاشته است. اولین مسئله ای که چین با آن مشکل جدی داشت سرعت اینترنت بود. به اندازه ای که در ایتدا پیاده سازی این ایده محال به نظر می رسید. اما بعد از مدتی متوجه شد به جای سرمایه گذاری روی افراد سیسات مدار و قدرتمند بهترین روش برقراری ارتلاط با مشتری اینترنت است!

به عنوان مثال دیگر ارسال و تحویل کالا یکی از مهمترین قسمت های تجارت الکترونیک است که در ابتدای شروع کار چین چندان در آن موفق عمل نکرد چرا که میزان تقاضا به سرعت افزایش یافت. کشور چین توانسته است با توجه به این که می داند بسیاری از افراد خرید خود را اینترنتی انجام می دهند، این نیاز را به بهترین نحوه پاسخ دهد. بنابراین تجارت الکتونیک خود را به قسمت های مختلفی تقسیم کرده است تا بتواند کشورهای مورد هدف خود را از یکدیگر جدا کند و متناسب با هر کدام خدماتش را ارائه دهد.

از طرف دیگر برند های مختلفی که رد کشور چین وجود دارند از روش های مختلف دیجیتال مارکتینگ برای توسعه خود استفاده می کنند. بنابراین داشتن وب سایت به تنهایی شاید به اندازه کافی خوب نباشد. پس استفاده از شبکه های اجتماعی را می توانید موثر در تاثیر تجارت الکترونیک بر اقتصاد چین دانست. چین توانست با استفاده از تمامی موارد مطح شده، رشد اقتصادی خود را در سال 2013، 165 برابر کند!

پس با توجه به موارد مطرح شده و همچننی بررسی تاثیر تجرات الکتروینک بر اقتصاد چین در آینده نه چندان دور می توان شاهد این موضوع بود که رقابت بسیار سختی بین روش تجارت سنتی (فروشگاهی) و تجارت الکتروینک ایجاد می شود و پیش بینی کرد که چین حدود 70 درصد از تجارت الکترونیک جهان را به عهده بگیرد. چرا که هر کسب و کاری با سرمایه ای هر چند کوچک می تواند از طریق تجارت الکترونیک بدون واسطه با مشتری خود ارتباط برقرار کند.

آشنایی با برخی مفاهیم تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک (E-commerce) به فرآیند خرید، فروش و تبادل کالاها و خدمات از طریق اینترنت گفته می‌شود. این حوزه شامل مفاهیم و اصطلاحات متعددی است که آشنایی با آن‌ها برای فعالان کسب‌وکارهای آنلاین ضروری است. در ادامه، برخی از مهم‌ترین مفاهیم تجارت الکترونیک را معرفی می‌کنیم:

۱. انواع مدل‌های تجارت الکترونیک

  • B2B (Business to Business): معاملات بین کسب‌وکارها، مانند فروش عمده مواد اولیه به کارخانه‌ها.
  • B2C (Business to Consumer): فروش مستقیم کالا و خدمات از شرکت‌ها به مشتریان، مانند فروشگاه‌های آنلاین.
  • C2C (Consumer to Consumer): خرید و فروش بین کاربران عادی، مانند پلتفرم‌های خرید و فروش دست‌دوم.
  • C2B (Consumer to Business): ارائه خدمات یا محصولات از سوی افراد به کسب‌وکارها، مانند فریلنسرها.

۲. درگاه پرداخت اینترنتی

سیستمی که امکان پرداخت آنلاین را برای مشتریان فراهم می‌کند. درگاه‌های پرداخت می‌توانند مستقیم (وابسته به بانک‌ها) یا واسطه‌ای (مانند زرین‌پال) باشند.

۳. مارکت‌پلیس (Marketplace)

پلتفرم‌هایی که بستری برای فروشندگان مختلف ایجاد می‌کنند تا محصولات خود را بدون داشتن فروشگاه اختصاصی عرضه کنند، مانند دیجی‌کالا و آمازون.

۴. سبد خرید (Shopping Cart)

بخشی از سایت‌های فروشگاهی که کاربران محصولات انتخابی خود را در آن ذخیره کرده و فرآیند پرداخت را انجام می‌دهند.

۵. سیستم مدیریت محتوا (CMS – Content Management System)

ابزاری برای ایجاد و مدیریت وب‌سایت‌های فروشگاهی و محتوای دیجیتال. وردپرس و مجنتو از معروف‌ترین CMSهای تجارت الکترونیک هستند.

۶. بهینه‌سازی برای موتورهای جستجو (SEO – Search Engine Optimization)

مجموعه تکنیک‌هایی برای بهبود رتبه سایت در نتایج جستجوی گوگل، افزایش بازدید و جذب مشتریان بیشتر.

۷. دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing)

استفاده از روش‌های بازاریابی دیجیتال مانند تبلیغات در گوگل، ایمیل مارکتینگ، بازاریابی شبکه‌های اجتماعی و سئو برای جذب و نگه‌داشت مشتریان.

۸. تجربه کاربری (UX – User Experience)

نحوه تعامل کاربران با وب‌سایت یا اپلیکیشن فروشگاهی و میزان راحتی و رضایت آن‌ها از این تعامل.

۹. لجستیک و ارسال کالا

مدیریت فرآیند بسته‌بندی، ارسال و تحویل کالا به مشتریان، که شامل روش‌های مختلفی مانند

به این بلاگ پست امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *