برای تجارت با هر کشوری، به دانستن اطلاعاتی در مورد وضعیت سیاسی- اقتصادی و قوانین و مقررات مربوط به سرمایه گذاری آن کشور، نیاز دارید. در این مطلب در حد امکان، آشنایی مختصری جهت تجارت با کشور عمان فراهم شده است.
موقعیت جغرافیایی و سیاسی
کشور عمان، شبه جزیره ای است روبروي جزایر ایرانی، لارك و قشم، که پایتخت آن شهر بندری مسقط است. این کشور موقعیت استراتژیکی بسیار مهمی دارد، چرا که از منظر جغرافیایی در کناره خلیج فارس، دریاي عمان و اقیانوس هند قرار گرفته است. جمعیت عمان حدود 5.100.000 نفر است. از شهرهای مهم عمان می توان به: صحار، صلاله، مطرح، سیب و بنادر قابوس،رستاق، لوا، صور و بندر خصب و شناص اشاره کرد. ارتباط بسیار خوب عمان با ایران، کشورهای اروپایی و آمریکا، این کشور را به یک پل ارتباطی بسیار خوب به سراسر دنیا تبدیل کرده است.
موقعیت اقتصادی
واحد پولی این کشور ریال عمان است. به طور میانگین هر ریال عمان معادل 6/2 دلار آمریکاست، که نشان دهنده ارزش بالای این واحد پولی است.
عمان از ثبات اقتصادی بسیار بالایی برخوردار است. ریال عمان رتبه سوم در ردهبندی با ارزشترین پول های جهان است و دقیقا همین موضوع از مهمترین علت های جذابیت هرگونه فعالیت اقتصادی در این کشور است.
سرمایه گذاری در عمان
دوﻟﺖ ﻋﻤﺎن باتوجه به سیاست های جدیدی که در راستای رشد اقتصادی خود اتخاذ کرده، با فراهم کردن بستری مناسب و ارائه تسهیلات در شرایط و قوانین، به جذب سرمایههای خارجی اقدام می کند، تا از این طریق بتواند اقتصاد کشورش را به اقتصاد غیرنفتی تبدیل کند.
این شرایط و تسهیلات عبارتند از:
- امکان مالکیت صد درصدی دارایی ها برای سرمایهگذاران خارجی .
- سهولت شرایط ثبت شرکت با مالکیت و مدیریت صد درصدی سرمایه گذاران خارجی.
- تخصیص زمین به سرمایهگذاران خارجی با قیمت و شرایط مناسب.
- اعطای وامهاي کلان کم بهره .
- معافیـت های گمرکـی براي سـرمایهگذارانی کـه قصـد وارد کردن تجهیـزات تولیدی و صنعتی به عمان را دارنـد (و یـا شـرکتهاي وارد کننده ایـن تجهیزات بـه نمایندگی از سرمایهگذاران خارجی).
- معافیت های گمرکی براي واردات مواد اولیه کارخانه هاي خارجی فعال در این کشور تا ده سال اول فعالیت.
- معافیت سرمایهگذاران خارجی از پرداخت مالیات بر درآمد شخصی.
- معافیت سـرمایهگذاران خارجی از پرداخت مالیات شرکت ها تا ده سال اول فعالیت.
- معافیت مالیاتی کلیه پروژه های صنعتی به مدت پنج سال و امکان تمدید آن به مدت پنج سال دیگر.
در مناطق آزادی تجاری و صنعتی، علاوه بر ارائه زمین به سرمایهگذاران خارجی با شرایط مناسب، کلیه پروژههاي صنعتی به مدت پنج سال از پرداخت مالیات بر درآمد معاف هستند. این مدت براي یک دوره پنج سالهي دیگر نیز قابل تمدید است. از دیگر مزایای سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی در عمان، می توان به سهولت در شرایط ثبت شرکت اشاره کرد. اخیراً امکان ثبت شرکت به صورت 100% خارجی، برای علاقمندان به فعالیت های اقتصادی در این کشور فراهم شده است.
دلایل زیر، کشور عمان را به بزرگترین و مناسبترین بازار برای سرمایهگذاران و صادرکنندگان کالا تبدیل کرده است.
- روابط خوب و دیرینه دولت سلطنتی عمان با ایران
- نزدیک بودن ذائقه غذایی مردم عمان با ایرانیها
- نامساعد بودن خاک عمان برای کشاورزی
- تسهیل در قوانین تجاری برای مراودات بیشتر
- واردات کالاهای ایرانی به خاک عمان
قوانین گمرکی و بانکی
پایین بودن نرخ تعرفه گمرکی از مزایای قوانین تجاری عمان است.
متوسط نرخ تعرفه گمرکی واردات به عمان براي کل کالاها 5.5 درصد، کالاهاي کشاورزي 4.7 درصد و کالاهاي غیرکشاورزي 10.6 درصد است. تعرفه گمرکی واردات برخی کالاها که در رقابت با تولیدات داخلی عمان هستند: مانند سیمان، پلاستیک، پلیاتیلن، سبزیجات، باتري خودرو ، بین پنج تا صد درصد در نوسان است. برخی کالاها مانند دام زنده، انواع گوشت به جز گوشت خوك، میوه تازه، برنج، آرد ذرت،گندم و چاي از عوارض گمرکی معاف هستند.
بانکهاي تجاري عمان هماکنون از وضعیت مناسبی برخوردار هستند. در عمان نظارت بر ورود و خروج ارز وجود ندارد. بانک مرکزي این کشور، در مقایسه با بانک مرکزي سایر کشورها با اعمال کمترین کنترل، محدودیتی براي داد و ستد با ارزهاي خارجی ایجاد نکرده است. میتوان گفت که عمان کمترین میزان دریافت مالیات را در منطقه خاورمیانه داراست.
شاخصهاي مهم اقتصادي
بر اساس آمار، رسمی نرخ بیکاري کشور عمان 15 درصد است که در ردهي صد و پنجاهم جهان قرار دارد. میانگین حقوق ماهیانه در این کشور 500 ریال عمان تعیین شده است. سیستم حمل و نقل کالا از وضعیت مناسبی برخوردار است. بنابراین میتوان از سرعت و مدت زمان حمل کالا در تجارت با کشورهاي دیگر و همچنین از بنادر و شهرهاي عمان به شهرهاي دیگر آن، اطمینان نسبی حاصل کرد.
لیست مهمترین کالاهای وارداتی
این همسایه جنوبی ایران، به لحاظ صنعتی چندان قوی نیست و به همین دلیل بخش قابلتوجهی از کالاهای وارداتی آن را قطعات و ماشینآلات صنعتی تشکیل میدهند. با این حال، عمان برخی نیازهای وارداتی دیگر نیز دارد. ما براساس آمارهای سازمان تجارت جهانی، مهمترین لیست کالاهای وارداتی این کشور را در چند سال اخیر به ترتیب فهرست کردهایم.
- ماشینآلات، وسایل مکانیکی، دیگهای بخار و قطعات آن ها
- سوختهای فسیلی و زغال سنگ، روغنهای معدنی، قیر، محصولات معدنی مختلف
- محصولات فولادی و آهن
- محصولات مختلف پلاستیکی
- مواد شیمیایی آلی
- کشتی، قایق و سازههای شناور
- محصولات لبنی، تخم پرندگان، عسل و گوشت
- تجهیزات و وسایل برقی، وسایل صوتی و تصویری و لوازم جانبی آنها
- انواع مختلف سنگهای قیمتی و معدنی، فلزات گرانبها، جواهرات، مروارید و سکه
- صنایع دستی و انواع مبلمان
آمارهای جهانی نشان میدهد که در 10 سال اخیر، روند صادرات ایران به عمان رو به رشد بوده است. به گونهای که از حدود 200 میلیون دلار در سال 2007 به حدود 600 میلیون ریال در سال 2018 رسیده است.
لیست مهمترین کالاهای صادراتی از ایران به عمان
مرز آبی ایران و عمان، ارتباطات بسیار خوب و همچنین ذائقه مشترک مردم عمان و ایران، پتانسیل بالایی را برای صادرات محصولات و کالاها از سمت کشور ما به وجود آورده است.
از جمله این محصولات می توان موارد زیر را نام برد:
- مواد غذایی
- شیرینی
- خشکبار و میوه خشک شده
- سبزیجات، میوه و ترهبار و صیفیجات
- نوشیدنی ها
- حیوانات زنده
- انواع کمپوت، کنسرو و زیتون
- انواع ادویه و چاشنی
- کالاهای صنعتی، ساختمانی، سنگ
- محصولات آهن و فولاد
- آسفالت
- محصولات نفتی
- فرش و صنایع دستی
- گندم و برنج
در شرایط اقتصادی که بر تمام دنیا حکم فرماست، پیدا کردن روشی جدید برای کسب و کار و درآمد زایی ضروری است. از این رو یکی از موقعیت هایی که در زمان تحریم ایران، می توان با نگاهی متفاوت به آن نظر کرد، صادرات به کشورهای همسایه است. کشور عمان از آن دست کشورهایی است که برای صادرات و فعالیت اقتصادی تجار ایرانی شرایط بسیار خوبی را فراهم کرده است. در این مطلب تلاش کردیم تا چشم اندازی از این کشور پیش روی مخاطب قرار دهیم.
منبع:tarkhisline.com
نویسنده: زهرا چناری