آیا می دانید اینکوترمز چیست و چه اهمیتی دارد؟ در واقع برای اینکه معاملات بین المللی به صورت واضح و شفاف انجام شود، باید مجموعه ای از قوانین استانداردسازی شده وجود داشته باشد که همه فعالان در این حوزه از آن آگاهی کامل داشته باشند. به همین خاطر در سال ۱۹۳۶، اتاق بازرگانی بین المللی اینکوترمز (Incoterms) را تدوین کرد. اینکوترمز در واقع مجموعه ای از اصطلاحات تجارت بین المللی است که با هدف اصلی روشن ساختن حقوق ، تعهدات ، هزینه ها و خطرات مرتبط با حمل و نقل، تحویل کالا و سایر مسئولیت های دیگر در سراسر جهان تعریف شده است. اگر می خواهید بیشتر بدانید که اینکوترمز چیست و چه اهمیتی دارد؟ این مقاله را دنبال کنید.
برای اینکه بدانیم اینکوترمز چیست و چه اهمیتی دارد؟ نخست باید با این اصطلاح بیشتر آشنا شویم. اصطلاح اینکوترمز (Incoterms) از ترکیب سه کلمه لاتین (International Commercial Terms) تشکیل شده است و به معنای واژگان بینالمللی بازرگانی می باشد. همانطور که می دانید روش های مختلفی برای رسیدن کالا به دست خریدار وجود دارد و این اصطلاح به مراحلی اشاره می کند که یک کالا از بدو تولید تا رسیدن به دست خریدار باید طی نماید.
شایان ذکر است اصطلاحات انکوترمز به صورت بینالمللی تعریف شده و تمامی حالتهای مختلف رسیدن کالا از تولیدکننده به خریدار را در بر می گیرد. به صورتی که هر یک از این حالتها، مسئولیتها و هزینههایی را برای طرفین تعیین کرده است. یا به عبارت دیگر در حالات گوناگون تحویل کالا، احتمال دارد دو طرف خریدار و فروشنده متقبل مسئولیت ها و هزینه های گوناگونی شوند که Incoterms برای هر کدام از این حالات، واژگان و اصطلاحات مختلفی را در نظر گرفته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که Incoterms تجارت بین المللی را آسان تر کرده و به معامله گران کشورهای مختلف برای درک یکدیگر کمک می کند.
در مقدمه همین مقاله اشاره شد که اتاق بازرگانی بینالمللی (“ICC”) مسئول تدوین اینکوترمز بوده است. امروزه این قوانین به عنوان متداول ترین قاعده های حقوقی برای تجارت و حمل و نقل کالا در جهان در نظر گرفته می شوند. ICC همچنین هر ۱۰ سال یک بار اینکوترمز را مورد بازبینی و تغییر قرار میدهد.
قوانین اینکوترمز در سراسر جهان توسط دولت ها، مقامات قانونی، صادرکنندگان و واردکنندگان به عنوان روشی برای تفسیر متداول ترین اصطلاحات استفاده شده در بازار بین المللی پذیرفته شده است. شرکای تجاری از طریق اینکوترمز ، نکات مربوط به تحویل کالا ، حمل و نقل کالا، بیمه، بسته بندی، مجوزها، تعرفه های گمرکی و سایر موارد دیگر را تعریف می کنند. وقتی این قوانین در قراردادهای خرید و فروش بین المللی گنجانده شده باشد، دیگر هیچگونه ابهامی در خصوص نحوه اجرای آن وجود نخواهد داشت.
اینکوترمز از زمان آغاز به کار خود، به دلیل بهبود مداوم فرآیندهای صادراتی، مرتباً به روزرسانی دوره ای شده است. جدیدترین نسخه اینکوترمز نیز متعلق به سال ۲۰۲۰ میلادی است که نسبت به نسخه ۲۰۱۰ تغییراتی داشته است. اینکوترمز ۲۰۲۰ در یازده فصل و حالت مختلف تدوین شده است. برای مشاوره و کسب اطلاع بیشتر از قواعد اینکوترمز ۲۰۲۰ با کارشناسان سپاهان همراه تماس بگیرید.
برای تاجران بین المللی بسیار مهم است که بدانند اینکوترمز چیست و چه اهمیتی دارد؟ اینکوترمز در واقع نقش متناظر خریدار و فروشنده را برای توافق در حمل و نقل و سایر مسئولیت ها تجاری دیگر تعریف می کند. برای درک بهتر از اهمیت و کاربرد اینکوترمز یک مثال می زنیم:
فرض کنید که شما تولیدکننده یا صادرکننده یک کالا هستید، شما قادر خواهید بود تا کالای خود را در درب کارخانه یا دیگر نقاط مورد نظر خریدار به او تحویل دهید. بنابراین در یک قرارداد تجاری و اسناد مربوطه لازم است که چگونگی تحویل کالا کاملا توضیح داده شود. در اینجاست که اهمیت و کاربرد اینکوترمز مشخص می شود. شما باید در قراردادها و اسناد خود با خریدار ذکر کنید که براساس کدام یک از حالات مختلف اینکوترمز قصد دارید کالا را به او تحویل دهید. به این ترتیب با استفاده از اینکوترمز دیگر تفسیر و تحلیل شخصی از قرارداد امکان پذیر نیست و دو طرف میتوانند به یک سند واحد استناد کنند.
در اینکوترمز ۲۰۲۰ به تمامی مسائل مرتبط با حمل کالا از فروشنده به خریدار پرداخته شده است. این مسائل شامل حمل کالا ها، ترخیص کالا ، واردات و صادرات کالا ها، مسئول پرداخت و همینطور مسئول ریسک جابجایی و انتقال کالا است. شایان ذکر است اصطلاحات مختلفی که در اینکوترمز تعریف شده است معمولاً با ذکر مکانهای جغرافیایی مورد استفاده قرار میگیرد نه عناوین مرتبط با جابجایی. به طور کلی قواعد اینکوترمز ۲۰۲۰ در یکی از سه دسته زیر قرار می گیرد:
اینکوترمز تعیین می کند چه زمانی محموله از فروشنده به خریدار منتقل شود و چه کسی مسئولیت خطرات حمل و نقل کالا را تا مقصد بر عهده دارد.
در اینکوترمز ۲۰۲۰ مشخص می شود که چه کسی مسئولیت پرداخت کدام یک از هزینه ها را برعهده دارد. برای مثال چه کسی هزینه بیمه را بر عهده می گیرد.
اینکوترمز ۲۰۲۰ وظایف و مسئولیت هایی که بر عهده هر کدام از طرفین معامله است را مشخص می کند. برای مثال تعیین می کند که مسئولیت هایی همچون اقدام برای بیمه و اخذ پروانه صادرات و واردات و حمل و نقل و لجستیک بر عهده کدام یک از طرفین معامله است.
به منظور استفاده از قواعد اینکوترمز باید سه نکته مهم زیر را در نظر بگیرید:
آگاهی از اینکه اینکوترمز چیست و چه اهمیتی دارد؟ بدون اطلاع از محدودیت های اینکوترمز نمی تواند برای شما مفید باشد. به یاد داشته باشید که اینکوترمز تنها بخشی از کل قرارداد تجارت بین المللی محسوب می شود، بنابراین از محدودیت هایی نیز برخوردار است. برخی از مهم ترین این محدودیت ها عبارتند از :
به این ترتیب شما باید تمامی این موارد را به صورت جداگانه در قرارداد خرید و فروش خود لحاظ کنید.